Съветници в Чепеларе отнесоха глоби за отсъствия

Общо над 1600лв. глоба отнесоха общински съветници в Чепеларе, които не ходели на работа в местния парламент.

Общинари редовно пропускали заседания на общинския съвет и постоянните комисии, в които участват.

От общо 15 разисквания на сесии, проведени през 2010г., само в две не е имало липсващи съветници.

Същото било положението и в комисиите към общинския съвет, които се събирали  да заседават 43 пъти през миналата година. В присъствената книга обаче били регистрирани общо 39 отсъствия.

Повечето нередовни общинари представили болнични листове за пропуснатите заседания, но въпреки това, според вътрешния правилник на местния парламент в Чепеларе са глобени.

От заплатите на нередовните са резнати по 10% за липса на съветник в комисия и по 20% от общинска сесия. Възнаграждението на съветниците е 60% от средната работна заплата за община Чепеларе. Тя обаче е сред най-ниските в страната, тъй като за последното тримесечие на миналата година в област Смолян работещите са вземали средно по 493лв.По тези данни областта е на едно от последните места на фона на средна работна заплата от 669лв. за цялата страна.

В местния парламент на Чепеларе заседават общо 13 съветника от 4 партии и коалиции и един независим. Най-нередовни обаче се оказали представителите на ВМРО, сочи още присъствената книга.

Общо 1617лв. ще се върнат автоматично в общинската хазна, след като бъдат удържани от възнагражденията на санкционираните.

Санкцията е въведена през последния мандат, но се прилага за пръв път в не само в Чепеларе, а и  в цялата област и според специалистите вече има ефект.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини