Болниците "шарени" -в едни леглата малко, в други в излишък

Смолян с болнични легла над нормата, в Хасково и Кърджали са под критичния минимум. Това показва утвърдената от правителството Национална здравна карта.

С документът се определят нуждите от болнични легла в различните региони на страната.

Към настоящия момент в общо 308 болници в България има 44 411 легла, а според картата, за да бъде осигурена адекватна здравна помощ на населението  са нужни между 30 254 и 43 984 легла.

Проблемът обаче е, че макар и достатъчно, те не са разпределени равномерно в различните области на страната.

В Хасково, Кърджали, Разград, Силистра, Шумен и Ямбол местата за лечение в здравни заведения са под минималния праг и не достигат.

Обратно пък е положението в Смолян, Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Плевен, където има излишък от стационарни места за болнично лечение. В София те също са с 3 125 повече от необходимите.

В настоящия момент обаче не само броят, но и видът на болничните легла за активно лечение не отговаря на нуждите.

Голям излъшък има в хирургичните отделения, там в повече са над 2400 места.

Драстичен пък е недостигът на леглата за реанимация, където минимумът е 1 729, а реалната им бройка е под 1300.

В Националната здравна карта се посочва и нужният брой от центрове за спешна помощ, трансфузионна хематология, психиатрични и онкологични болници. Данните показват, че към момента страната ни има достатъчен брой от тези лечебни заведения - 28 ЦСМП и 198 филиала към тях, 5 центъра по трансфузионнахематология, 12 психиатрични болници, както и 9 за онкологични заболявания.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини