Котките умеят да манипулират хората

Котките се свързани с хората много повече, отколкото които и да е било други домашни любимци. Те умеят не само да доставят радост на стопаните си, но и да ги манипулират, съобщава Discovery News, цитиран от КРОСС.

Група учени от виенския университет са анализирали поведението на 41 котки и техните стопани. Те са установили, че котките и хората много силно си влияят един на друг. Най-много разбиране има между жените-екстроверти и младите, активни животни. За общуването им е необходим само един жест.

"Човекът и котката много добре знаят наклонностите и предпочитанията на другия. Техните отношения са основани на взаимното притежание, простотата на взаимодействието, любовта и социалната подкрепа", твърди един от учените Дороти Грейси. Подобни взаимоотношения са характерни за хората, а в природата практически не се срещат.

Котките се държат като малки деца, които още не са се научили да говорят, смятат учените и подчертават, че резултатите от изследването им позволява да се погледне по нов начин на тези животни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини