Пълна забрана за риболов в 19 смолянски реки

Горните течения на 19 смолянски реки вече са под пълна забрана за риболов, за да се опази изчезващия вид балканска пъстърва.

В края на миналата седмица министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов издаде заповед, която налагат ограничения в определени рибностопански обекти.

За тази година под пълна забрана вече е и река Тикълска – от изворите й до вливането в река Черна. Останалите участъци от горните течения на 18 смолянски реки са идентични с предходната година. Забраната за риболов е във връзка с необходимостта от опазване на биологичното разнообразие и създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на популациите от риба и други водни организми.

Специално в  Смолянска област тя е заради опазване на изчезващата балканска пъстърва.

Забранени за риболов са реките Арда,Черна, Широколъшка и Кутелска, заедно с притоците им.

Реките Триградска, Буйновска, Глогинска и Малка Арда, както и притоците им, също вече не са достъпни за легален улов.

От извора до вливането им в други водоеми са забранени за рибарите и Крива река, Сивинска, Маданска,Чеирска, Митовска, Герзовска и Тикалска.

За смолянските любители на тихия спорт вече не са достъпни и предпочитаните за риболов райони на кърджалийския язовир"Студен кладенец". Бреговата ивица на язовира е под забрана в районите на защитените местности "Юмрук скала" и "Средна Арда", допълват от  ИАРА.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини