В Смолян показват бойни медали и граждански отличия от 130 години

Пълната колекция отличия от наградната система България от времето на възстановяването й като държава през 1879г. до днес, ще бъде показана в Смолян.

Експонатите са подредени по старшинство и според историческия период, в който са били знак за отличие и чест.

Изложбата „За честта и славана на България” е посветена на националния празник 3 март и ще бъде открита днес в 17.00ч. в Регионалния исторически музей”Стою Шишков” в родопския град.

Уникалната колекция от 221 автентични образци, някои от които се показват за пръв път извън столицата, съдържа почни всички монархически ордени, медали и знаци от периода след Освобождението до 1944г. Те са изработвани в чужбина, предимно по авторски проекти на чуждестранни автори.

Посетителите на изложбата, която ще бъде експонирана в смолянския музей до 1 юли, ще могат да разгледат и цялата наградна система на НРБ по време на социалистическия режим от  1950г. до 1991г.

В първите две групи ще бъдат показани отличия от колекция „Фалеристика” на Регионален исторически музей „Стою Шишков”.

Образците от най-новата емисия, 2003-2004 г., са предоставени от Български монетен двор със съдействието на Администрацията на Президента на РБ и се показват за първи път в музейна изложба извън София.

Сред най-атрактивните и високо ценени медали в колекцията, е първият български орден „За храброст” и най-високата степен на отличието „За военна заслуга”.

Знака за отличие „За граждански заслуги” ще бъде представен с цялата поредица от степени и техните звезди.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини