Дребен търговец блокира сметките на община Смолян

Янкова показва за какви "подобрения" общината е с блокирани сметки

След дългогодишна съдебна сага община Смолян осъмна с блокирани сметки в три банки.

Запора е наложен заради съдебно решение, според което общината трябва да плати 44 хил.лв.на местния търговец Стефан Панчев. Съдът е признал направени подобрения в закупен на търг общински имот преди 17 години. Панчев платил 130 хил.лв. за помещенията и направил магазин за хранителни стоки.

Загубил търга кандидат оспорвал сделката и спечелил делото, с което договора за приватизация на обекта бил обявен за нищожен 12 години по-късно.

Започва нова процедура за продажба на помещенията, които съдът определил като незаконно продадени.

Панчев обаче завел изпълнително дело срещу общината, за да му плати направените в годините на стопанисване подобрения и преди две години го печелил.

Обезщетението обаче е нараснало заедно с лихвите до солидните 65 хил.лв.

След изтичане на сроковете за доброволно изплащане на присъдените суми, общината се оказа със запорирани сметки и в невъзможност да покрива социални и други плащания.

Стопанисвания обект обаче е порутен и изкъртен, от таваните висят изкъртени мазилки и облицовки, помещението е в окаяно състояние.

Лют скандал се разгоря в бившия и вече опразнен магазин, след като кметът Дора Янкова покани медиите на място да видят състоянието на бившия магазин.

Панчев избухна и руга наред местната управа, а кмета обвини в „комунистически прийоми”, Янкова пък му обеща дело за обида.

Тя е категорична, че всеки има право да си получи парите, щом са му присъдени , но не и да блокира социалните плащания, на които разчитат заведенията на общинска издръжка.

След като запорът бъде вдигнат, община Смолян ще съди Панчев за безстопанственост, довела до окаяното състояние на спорния имот и щети за местния бюджет.

Търговецът Стефан Панчев твърди, че на бизнеса се пречи и общината е виновна, но не обясни защо помещенията, които е освободил преди 2 месеца са порутени.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини