Изложба от китайски уникати откриват в Смолян

"Изложба за омайване" от китайски ветрила и чадъри ще радва публиката на Смолян от днес.

В зала „Петър Стайков” в КДК ще отвори врата колекция от уникати, истински съкровища на ръчното изработени образци от древни китайски майстори.

Екзотиката от източната азиатска страна ще се пренесе за няколко дни и в родопския град.

Копринени ветрила и изкусно изрисувани чадъри, ще напълнят окото и душата с красотата на традиционното китайско изкуство, което е на повече от 4 хиляди години.

Китай е  родината на чадъра, развил уникален художествен стил и особености през вековете. Дръжката е направена от бамбук, а куполът може да бъде от рисувана или щампована хартия и коприна до бродирана дантела.

Знаменитите древни художници и калиграфи рисували и пишели върху ветрилата, което съхранило много от шедьоврите и до наши дни, но те били привилегия само на висшата каста.

Ветрилото, освен изящен символ на положението в обществото, за източните жени бил и таен език за флиртуване. По-късно го изучили и европейските дами, имащи достъп до елегантното украшение.

Преди хиляди години първообразът на аксесоара бил сгъваема конструкция от гъши пера.

По-късно се появили и  изящно украсените ветрила от коприна и бамбук, ароматните от сандалово дърво и  парфюмирана фина хартия.

В страната на Изгряващото слънце ветрилото било и атрибут на военните и аристокрацията.

То обаче било от желязо с тегло около 1.5кг. и благодарение на сгъваемите си ребра, в затворено състояние се използвало като смъртоносно оръжие, с което се атакували гърлото и слънчевия сплит.

 На изложбата в културния клуб в Смолян обаче, ще бъдат експонирани само дамски „оръжия”, служели като код за общуване, забавление, танци и флирт.

Във времето, когато свободата на словото за жените е абсолютно ограничена, ветрилото става идеален инструмент за комуникация. Ето какво означават и някои от движенията му.

Преместване от дясната в лявата ръка – "Гледат ни!"

Преместване от лявата ръка в дясната – "Обичам друг!"

Държането му до дясната буза – „Да”, а до лявата – „Не”, а плъзгане по бузата еднозначно „Искам те”.

Леко докосване на ветрилото с пръст означава „ Искам да говоря с теб”, докато доближаване до устните се възприема като ”Целуни ме”.

Ако дамата отвори ветрилото с лявата ръка, казвала „Ела и говори с мен!” , а ако ветрилото е в дясната ръка, поставено пред лицето е директна покана „Последвай ме”. Широко отворено, ветрилото казва: „Чакай ме!”

„Случайно” изпускане на ветрилото било любовен код за обещанието „Принадлежа само на теб”!

Дали изложбата ще провокира нежната част от смолянската публика да изучи тайният език на най-женствения аксесоар, е въпрос на избор. Организаторите на живописната експозиция от българо-китайското дружество в Смолян обаче са убедени, че ще заплени сърцата на всички.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини