"Новинар": Питаме Брюксел дали да намалим акциза на горивата. Преглед на националния печат

"Новинар": Питаме Брюксел дали да намалим акциза на горивата


България ще пита Европейската комисия дали може да промени акциза върху горивата. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод протестите на превозвачите от последните дни. Писмото до Брюксел трябва да бъде изготвено от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Министър-председателят уточни, че през 2006 г. страната ни е приела нива на акцизите, които са в съответствие с държавите от Европейския съюз и това е записано в предприсъединителния договор, който страната ни е подписала. Борисов определи като минимални шансовете страната ни да получи "зелена светлина" от Брюксел, тъй като е необходимо съгласието на останалите 26 страни - членки на Европейския съюз.

Като основна причина за високите цени на горивата министър-председателят определи обстановката в Африка. Той дори се възмути и попита протестиращите срещу кого недоволстват. "Срещу Кадафи ли? И аз протестирам срещу него!", заяви премиерът.

"Труд": В Бенгази признаха: За СПИН-а не са виновни българките

Муамар Кадафи е накарал със заплахи семействата на заразените със СПИН над 400 деца от Бенгази да си мълчат за епидемията в болницата "Ал Фатех" и да подкрепят версията му, че виновни са били петте български медсестри и палестинецът Ашраф.

Това писа в сп. "Нюзуик" журналистът на свободна практика Майк Елкин след разговори с близки на жертвите в бунтовния либийски град. "Чакам 13 години, за да мога да изкажа мъката си, заплахите на Кадафи вече не могат да ме спрат", казва Закия Салтани. Синът й Ашур е бил един от заразените със смъртоносния вирус.

"На 2 февруари 1998 г. (близо година преди там да заработят българките - б.р.)отидохме в болницата, защото Ашур имаше треска и кашлица, беше само на 4 месеца", подема историята си жената. Бебето останало на легло 2 дни, а малко след него пациентка там била и 5-годишната му сестра Муна.

"През октомври 1998 г. лекарите казаха, че има нещо в кръвта на децата, но не можели да определят със сигурност какво е, директорът на болницата ни заповяда да не казваме никому нищо", продължава Закия. Когато открили, че става въпрос за СПИН, властите им казали, че инфекцията идва от чужбина и че е засегнала само 10 деца.

"Новинар": Разселват чиновниците в провинцията

Чиновниците от две агенции - Агенцията по рибарство и аквакултури и Агенцията по горите, ще бъдат разселени в провинцията, съобщи премиерът Бойко Борисов. Намерението му е Агенцията по рибарство да се премести във Варна или Бургас, а Агенцията по горите - в Пловдив. Той се обяви за децентрализация на институциите. Според него е много по-добре областната власт да е по-силна от държавната.

Друга драстична размяна на сгради е тази между Министерството на земеделието и храните и Столичната община. Премиерът Бойко Борисов уточни, че това предложение е правено многократно от министър Найденов. Решението ще бъде гласувано в Министерския съвет в сряда. С плановете за преместването е ангажиран главният архитект на столицата Петър Диков.

"24 часа": Започва втора данъчна ревизия на футболистите

Втора данъчна ревизия за една година ще тресе футболните клубове в България . Инспектори на Националната агенция за приходите ще влизат отново във всеки клуб от двете групи, съобщиха от ведомството. Официалният мотив е наличието на съмнения за непредставени документи, скрити източници на финансиране и двойно счетоводство. Инспекторите на Красимир Стефанов ще проверяват парите от трансфери, приходите от реклами и телевизионни права, източниците на финансиране и правилното осчетоводяване на разходи за издръжка и лечение на футболисти.

"Труд": Частна ДАНС за 390 лв.

Родна фирма предлага перфектен софтуер за подслушване само срещу 390 лв., установи Труд . Системата е с неподозирано добри възможности. С тази невероятна частна ДАНС може да слушате жена, съпруг, деца, любовници, близки и познати. Единственият проблем е да ги прилъжете, за да им вземете личния GSM и да инсталирате софтуера. В случай че това се окаже невъзможно, има спасителен вариант. От фирмата може да си купите телефон с вграден бръмбар и да зарадвате жената с подарък за 8 март или съпруга за рождения му ден. За да следите къде ходи, какво говори и прави.

"Новинар": Повече от половината българи мизерстват

Българите търпят най-много лишения в от всички потребители в Евросъюза. Това показва последното изследване на Европейската комисия, представено от асоциацията „Активни потребители". Според данните 55,5 на сто от българите разполагат с „мизерни материални възможности".

Това са хора, които не могат да си позволят или да отделят пари поне за три от общо девет важни неща. Сред тях са разходи са храна с месо или риба поне през два дни, пералня, собствена кола, покупка на цветен телевизор или телефон, да поддържат дома си топъл. Сред лукса за тези българи е и да си плащат битовите сметки, както и да си позволят едноседмична почивка поне веднъж годишно.

"Монитор": Три стандарта за хляба от април

От първи април ще имаме български държавен стандарт за трите вида хляб - бял, "Добруджа" и типов, като той ще е с годност до 36 часа. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов, цитиран от БНТ.

По думите на Войнов цената на хляба по БДС не би трябвало да е много по-висока от тази на останалия насъщен в търговската мрежа. От 500 до 10 хил. лева ще бъде глобата за нарушителите, които не спазват изискванията за производство на хляб според стандарта, заяви още той.

С въвеждането на български държавен стандарт властите се надяват да се подобри вкусът и качеството на хляба, а потребителят да купува самуните от едно време. Хлябът ще се прави само от брашно, мая, вода и сол. В него няма да се влагат консерванти, подобрители и други примеси.

"Стандарт": Йо-йо с данъците

Данъците на столичани се люшкат нагоре и надолу като играта йо-йо. Така изглежда хаосът с налозите за сгради в града. Поредната "бомба" от недоразумения със софтуера на данъчните служби гръмна вчера. 14 дни след старта на кампанията за събиране на местните налози стана ясно, че има квартали, преместени в зони с по-ниски налози. Хора в "Подуяне" се израдваха, че плащат наполовина по-малко в сравнение с миналата година. Но щастието им продължи точно две седмици. Сега жителите на района ще се наложи да доплащат. За панелен апартамент от 60 кв., единствен за собственика, вместо миналогодишните 42 лв. компютърът отчел данък от 28 лв. тази година. Промоцията за хората в "Подуяне" обаче ще отпадне, след като градският парламент в четвъртък гласува да се върне старото зониране в града.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини