Бизнесмен съди община Смолян за огромни данъци

Единственият в смолянско собственик на птицеферма, ще съди община Смолян заради поисканата огромна сума за данък сгради и такса смет и то години назад.

Бизнесменът Димитър Бояджиев е подал жалба в административния съд в Смолян срещу данъчното известие, определящо сумата за налози от 42 000 лева.

Преди две седмици фирма „Кокоимпекс” получила писмо, в което местната администрация му поискала пет цифренатата сума.

Според него данъкът и таксите, които трябвало да се платят са близо 11 пъти повече в сравнение с миналата година.

Според Бояджиев, налозите от 42 хиляди са за пет години назад, но това било абсолютно незаконно. Според нормативните актове до 2009г. фирмата е била освободен от данък сграда. През 2009 г. общината е поставила във фирмата контейнер за смет, който се изпразвал веднъж на 4 месеца.

В настоящото данъчно известие обаче, местната администрация е начислила такса за сметосъбиране и за 2003 г. услуга, която птицефермата изобщо не е ползвала.

Бояджиев заяви, че досега фирмата му е била изрядна във всичко и е плащала исканите от общинската администрация суми.

За 2010г.  данъците са били в размер на 3000 лева, а за тази година сумата е 42 хиляди лева, „нещо, което и за „Кремиковци” не съм чул”, коментира смолянският производител.

“Това е живо разбойничество, останали са 7-8 работещи фирми в Смолян и тях ще ги ликвидират”, добави собственикът на единствената птицеферма в областта.

Според него е геноцид да им искат пари за услуга, която не са получили, а приетите от общината промили и данъци са били  “живо обирджийство”.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини