Съдят четирима лекари от Смолян за смъртта на 4 годишно дете

Почернените родители още не могат да преживеят смъртта на единственото си дете

Окръжният съд в Смолян даде ход на делото срещу четирима лекари от смолянската болница, които са обвинени за смъртта на 4 годишната Никол Сурчева от смолянското село Вишнево.

Детето почина в адски мъки на 20 септември 2009г. пред очите на родителите си.

Прокуратурата е повдигнала обвинение за бездействие, немарливост и неправилно лечение на момиченцето, което от неправилно лекуваната верицела развило сепсис и починало.

Джипито назначило лечение за варицела, но то се оказало неефикасно.

Родителите търсят отново личния лекар, но в продължение на два дни той „лекувал” детето по телефона и не е потърсила консултация със специалист, въпреки бързото влошаване на състоянието му. Не са били назначени и никакви изследвания за Никол, нито е назначена хоспитализация.

Междувременно родителите я водят на два пъти в Спешна помощ на смолянската болница, но и там не оказват нужната лекарска помощ, нито назначават допълнителна лабораторна диагностика.

Когато детето било закарано за втори път в спешното отделение в три часа сутринта, след пропилени в бездействие два дни, състоянието му било много тежко.

Обвинени за кончинта на Никол са и дежурният лекар и ординаторът в спешния сектор, както и шефката на детското отделение, която не се отзовава за консултация на детето.

Тя обаче била извикана едва когато момиченцето вече агонизирало и от стискане, заради  болките, си счупило предните зъбки.

Родителите на Никол, които нямат други деца, са завели и граждански искове от по 500 хил. лева срещу четиримата медици и смолянската болница.


Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини