Квартална канализация не издържа обратните води на "Билла"

Проблемната улица е точно под магазина на "Била" в центъра на Смолян

Квартална канализация в Смолян не издържа обратните води на “Билла”, алармира жителят на улица “Полк. Серафимов” № 13 Димитър Янчев. Въпростната отсечка се намира на пъпа в областния град. “Помещенията ми в приземния етаж на къщата се пълнят с обратни води и положението е непоносимо”, каза Янчев пред “Отзвук”.

“Живеем на тази улица от 1968 г. и сме имали подобни проблеми само при силни и продължителни дъждове. Откакто в канализацията се включиха обратните води на супермаркета “Билла”, положението е трагично и постоянно изтичат мръсни води в къщата ми. Канализацията се оказва недостатъчна да поеме водите и при по-голям дебит се получава “тапа” и водите се изливат към къщата ми, която се явява най-ниска точка под съответните обекти. През седемдесетте години с моя комшия Тодор Атанасов сме ремонтирали въпросната канализация, която бе изградена за гаражите на съвета и бе с доста малък дебит. Тогава тръбите, които бяха Ф-20, ги заменихме с Ф-30. Това обаче отново се оказва крайно недостатъчно, тъй като към тази канализация в момента са включени магазин “Георг”, къща и гаражи на Атанас Перфанов, магазина “Билла”, заведенията на Кирил Асенов и всички налични и предстоящи заведения и магазини”, категоричен е Янчев. “Никой досега не е изградил тръбопровод за обратни води, въпреки че затова всеки един от тях има строително разрешително. Освен това няма изградена канализация и отводнителни шахти, които да поемат дъждовните води и отново всичко се попива и отново върви към дома ми. Отново с наши средства сме поставили тръба на пътя, която да поема дъждовните води, но проблемът не се решава. Трябва да се направи канализация и отводнителни шахти, за да се реши проблемът”, каза още Янчев.

“Нашата улица дълги години си нямаше и име. До около 1986 г. се казваше “Безименна”, допълни Янчев. Той месеци наред обикаля по различните инстанции и пуска жалби за проблема. Писал е до областния

управител, кмета на община Смолян, до управителя на ВиК, РИОСВ и РЗИ, като подробно описва проблема. От водното дружество получава отговор, че е направена проверка по неговата жалба.

“Беше направена проверка от наша страна по поставените от Вас проблеми”, пише в отговора на ВиК – Смолян, подписано от управителя инж. Атанас Атанасов.

“Съоръженията, отвеждащи отпадните води на комплекс “Билла” и сервиза на Атанас Перфанов работят нормално без претоварване и запушване.”, казва се още в отговора на дружеството.

“След направената проверка се установи, че водата в мазето ви не изтича от канализацията по границата на имота Ви”, категорични са от В и К. “Същата е с неясен произход и не можем да посочим от къде идва”, пише още в писмото на водното дружество. Те обаче уточняват, че канализацията по въпросната улица е включена в проекта за водния цикъл на Смолян – фаза 2. "Останах доста учуден, че специалистите не могат да изяснят произхода на водата. Отговорът на общината е, че улицата е включена във втората фаза на проекта за водния цикъл, но без да уточнят кога ще стартира ремонтът. Лятото се появяват комари, които разнасят мръсотията и се носят неприятни миризми. Има потенциална опасност от възникване на епидемия”, каза още Димитър Янчев.

Адреан Кулев

в."Отзвук"



Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини