Започват безплатни прегледи за туберколоза в Смолян

Профилактичните прегледи ще бъдат извършени от д-р Юлияна Лазарова (вляво) и патронажната медицинска сестра Маргарита Станчева.

В дните между 28-ми март и 1-ви април в областната болница ще се извършват безплатни профилактични прегледи и изследвания за туберколоза. Прегледите ще се извършват от 08.00 до 15.30 часа от д-р Юлияна Лазарова в 11-ти кабинет за пневмо-фтизиатрични заболявания, който се намира на третия етаж над Инфекциозното отделение.

Профилактичната инициатива е в рамките на обявената от МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” АД – Смолян седмица на отворените врати за борба с туберкулозата.

На всеки, който реши да провери своето състояние, ще му бъде извършен преглед и назначена рентгенова снимка. Ако изследванията са съмнителни за наличие на туберколозен бацил, изследванията ще бъдат разширени, обясни д-р Лазарова.

Инициативата стартира във връзка със Световния ден за борба с туберкулозата – 24-ти март и се  провежда под мотото „Продължаваме заедно, за да победим туберкулозата”.

Специфичният причинител на това заболяване е Mycobacterium tuberculosis, наречен още бацил на Кох.

Най-застрашени от заразяване и заболяване са контактните, т. е. живеещите и работещите в едно помещение с болен човек. Не всеки контактен се разболява, обясняват специалистите и допълват, че „жълтата гостенка” поразява хората с подтисната имунна система. Предразполагащи фактори са непълноценното и нерационалното хранене, стресът, преумората, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето, т. е. всичко, което срива защитата на организма.

Рискови за заболяване от туберкулоза са и лица със захарен диабет, стомашно чревни страдания, лекуваните продължително време с кортизонови препарати, провеждащите химио- и лъчелечение, коментират още лекарите специалисти.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини