Глобяват ни, че сме бедни и дишаме лош въздух

Над 60%от праха е заради твърдото гориво за отопление

През последните две години въздухът в Смолян е все по-прашен и надхвърля допустимите норми, показват замерванията на фоновата станция за чистота на въздуха на връх Рожен.

Оказва се, че родопският град е сред 30-те в страната, които спешно трябва да предприемат мерки за намаляване замърсяването на въздуха. Данните бяха обявени на  специална дискусия по проблема от Лияна Аджарова – изпълнителен директор на Енергийна агенция – Пловдив.

Планът, който е разработен за пръв подробно посочва причините за замърсяването на въздуха в Смолян. Основният източник  е отоплението на твърдо гориво от населението, което генерира 62% от праховите частици. Опесъчаването, зимната поддръжка  на пътищата и транспорта формират 29% от финия прах, който смолянчани дишат.

 Едва 9% от праха е от строителни дейности, отчитат експертите и добавят, че общо 30 тона  прах във въздуха се формира за една година.

Планът има седем приоритета, които ако се изпълнят, показателите ще паднат под нормите. Основните са, смяна на горивната база за отопление през зимата, намаляване на автомобилния поток и по-често миене на улиците. Предвижда се и замяна на ръчното метене с машинно, както и алтернативни методи за опесъчаване през зимата.

 Как обаче  2000 семейства в областния град, който е с най-висока безработица в страната месеци наред, ще си семнят отоплението с дърва  и въглища, което е най-евтино, никой не казва. Нито пък с какви средства изнемощелите от криза и бедност родопчани ще си закупят и монтират скъпите съвременни инсталации и котли.Ренесансът на цепениците и въглищата не е заради уюта на "живия" огън, просто са най-изгодни като цена.

Към момента над 1.5 млн.лв. са наложените на страната ни санкции от ЕК заради мръсен въздух, но те ще бъдат разпределени като глоба за общините с такъв проблем.

Казано на прост език, родопчани ще плащат санкции, че са бедни и дишат замърсен въздух.

От месец юни тази година обаче глобите скачат и за всеки един ден, в който фините прахови частици са над 20 микрограма на куб.м. въздух, ще бъдат начислявани по 110 403лв.

Сегашните допустими граници на прах са два пъти по високи – 40 микрограма на 1 куб.м.

Европейските норми действащи към момента допускат общо 35 дни в годината със завишение на праховите частици във въздуха, за които не се налагат санкции.

Данните от фоновата станция на връх Рожен за измерване показателите на въздуха са тревожни  и сочат драстичен скок в замърсяването с фин прах.

В Смолян през 2009г. общо 107 дни са били силно запрашени с 47 микрограма на кубичен метър въздух.

Статистиката за 2010г. е още по-лоша- 113 дни със съдържание от 50 микрограма прах на кубик въздух.

 

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини