Операторът на АЕЦ "Фукушима-1" моли Франция за помощ

Операторът на японската атомна електроцентрала "Фукушима-1"- ТЕРСО, иска помощ от френските фирми, предава Ройтерс, като се позовава на агенция Киодо.

ТЕРСО се е обърнал към френските ядрени компании, за да му помогнат да се стабилизират реакторите на атомната централа. По-рано компанията се обърна за помощ към японския бизнес, както и за техническо съдействие от страна на американски компании.

Според управителното тяло на компанията, ликвидирането на аварийната ситуация в АЕЦ "Фукушима-1" ще стане бавно. От своя страни изследователите съобщават, че нивото на превишаване на нормите за радиоактивно заразяване постоянно се повишават. По-рано днес от компанията, управляваща централата, съобщиха, че силно радиоактивна вода от втори реактор на централата е изтекла извън реактора и може да замърси околната среда.

Природозащитната организация "Грийнпийс" пък призова японските власти да разширят зоната за евакуация около авариралата АЕЦ "Фукушима-1" в по-голям радиус от сегашните 30 км, съобщава агенция Ройтерс.

Появи се и информация за възможната оставка на ръководителят на ТЕРСО Масатаки Шимудзо. Случилата се авария са сринали пазарната стойност на компанията до 29 млрд. долара.

Броят на загиналите и изчезналите след разрушителното земетресение и последвалото цунами в Япония надхвърли 28 000 души.

Според официалните данни на полицията до момента е потвърдена смъртта на 10 901 души. 17 649 души са обявени за изчезнали след природната катастрофа на 11 март. Общо 2776 души са ранени.

Земетресението на 11 март е второто най-смъртоносно в Япония след земетресението в Канто през 1923 година, когато загиват над 142 000 души.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини