Битката с радиацията може да продължи години

Във втори реактор на японската АЕЦ „Фукушима-1” вероятно има частично разтапяне на горивните пръти. Върху тях е попаднала водата, използвана за охлаждане на реактора. Компанията-оператор на централата призна, че за преодоляването на кризата може да са необходими месеци или дори години. В същото време японците започнаха доброволно да се ограничават от излишното потребление и развлеченията, пише „Независимая газета”.

Високото ниво на радиацията във водата, попаднала в турбинната зала на втори реактор, най-вероятно е предизвикано от частичното разтопяване на горивото. Това съобщи генералният секретар в японския кабинет Юкио Едано.

„Радиацията очевидно идва от горивните пръти, които частично са се разтопили и са влезли в контакт с водата, която се използва за охлаждане на реактора”, поясни той.

От коментарите му следва, че в обвивката на втори реактор няма пукнатина, от което мнозина се бояха. „Радиацията във въздуха се наблюдава главно във вътрешността на реактора. Ние трябва да предотвратим проникването на водата в почвата или в морето”, посочи Едано.

Събирането на силно радиоактивна вода в АЕЦ „Фукушима 1” в бъдеще ще породи проблем със складирането и обработването на течността, предаде АФП, позовавайки се на мнението на американски експерти.

„Има огромно количество радиоактивна вода и е трудно да се установи откъде идва тя, тъй като там въобще не би трябвало да има такива големи количества от течността”, заяви американският ядрен инженер Дейв Лохбаум. Той посочи, че са били установени течове в сградите до реактори 1, 2 и 3 в комплекса на АЕЦ „Фукушима 1”.

Според специалиста това поставя проблеми за хората, които се борят за овладяване на кризата. „Те трябва да овладеят проблема, да намерят места за складирането на водата, както и заводи, способни да я обработят, за да извлекат радиоактивността, доколкото това е възможно”, обясни Лохбаум.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини