19 "пиромани" глобени заради пожари в смолянско

Глобиха 19 души за опожарени над 260дк., съобщиха от ОД МВР в Смолян. От януари 2011г. до сега са съставени 19 акта за опожарени 266дк.площи, заради запалени стърнища в земеделски имоти.

Причинителите на пожари поради небрежно боравене с открит огън са санкционирани по Закона за МВР и Закона за горите, както и общински наредби.

Осем са наложените санкции на непредпазливи стопани на имоти в Смолян и Златоград.Три от глобите са в Чепеларе, а останалите в Рудозем, Баните и Доспат.

         За нанесени щети на друг имот, вследствие на предизвикани по непредпазливост пожари, два от случаите са предадени на прокуратурата.

При опит сами да потушат избухналата огнена стихия двама души бяха обгазени, а в неделя в  смолянското село Могилица, в пожара, предизвикан от нея, загина 60 годишна жена.

 Огнеборците съветват хората, при възникне на пожар в местност със сухи треви, да не се опитват да гасят сами, защото има сериозна опасност да пострадат, а веднага да позвънят на спешните телефони 112 и 160.

Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението” в Смолян настоятелно призовава гражданите да бъдат внимателни при извършване на земеделски дейности в поземлените имоти.

Стопаните трябва да са особено предпазливи, ако в имотите са в съседство с горския фонд.

Специализираните служби напомнят, че изгарянето на стърнища и слама, суха трева в селскостопански имоти и ливади, крайпътни ивици и други площи е строго ЗАБРАНЕНО!

 Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини