Над 150 арестувани на митинги в Москва и Петербург

Противостояне. Сн.: wikimedia.org

На несъгласуван от властите митинг на руското движение "Стратегия-31" на Триумфалния площад в Москва снощи са задържани 54 души и над 100 активисти на движението - в Санкт Петербург. Сред арестуваните са лидери на "Солидарност", както и активисти на арт групата "Война"

От 2009 опозиционното движение "Стратегия-31" предприема едно и също – на 31 число от месеца събира поддръжници в защита на чл.31 от руската конституция. Те се събират, за да защитават свободата на събранията. Към движението се присъединяват правозащитни неправителствени организации, отстояващи правата на човека.  Година след възникването си, движението има граждански акции в 40 района на Русия и подкрепа с аналогични мероприятия в много страни по света. Досега нито еин от митингите на "Стратегия-31" не е бил „съгласуван” с властите, с 1 изключение. Отказът на властите да разрешат събирането е винаги с мотив провеждането на друго мероприятие на същото място, като по-традиция става дума за събития на проправителствени организации. Така акциите на "Стратегия-31" остават нерегламентирани, с масирано полицейско присъствие, голям брой арестувани и немалко пребити при това.

Снощи в Москва митингите са били два - на Триумфалния и на Пушкинския площад. За втория организаторите са успели да постигнат съгласуване с общината на руската столица.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини