Йордания иска връщането на на книги от времето на Исус Христос

Ръководителят на йорданската археология Зиад ал Саад заяви, че правителството ще вземе мерки за връщането на находки, които са били откраднати между 2005-2007 и които може би са по-важни от намерените свитъци в Кумран, района на Мъртво море.

Смята се, че те са били пренесени нелегално в Израел. Медиите съобщават, че обектите, включващи находка от 70 книги с големината на кредитна карта, са били в пещера в отдалечено селище в Йордания над Галилейско море. Всяка от тях има 5-15 страници от лято олово, свързани с кожа. Историците смятат, че колекцията е била съставена от последователи на Исус малко след разпъването му на кръст. В момента те са в ръцете на бедуински водач на камиони Хасан Сайда, който живее в израелско селище. Той отказва да ги продаде, но два екземпляра са били изпратени в Англия и Швейцария за тестове. Възможно е те да съдържат първият в историята портрет на Исус Христос.

Британският експерт по религиозна археология Дейвид Елкингтън зяви пред Би Би Си, че е възможно „тези книги да се окажат най-голямото откритие в историята на християнството”.
Израелски археолози изразяват съмнение в истинността на находката като твърдят, че от доста време Хасан Сайда се опитва да продаде артефактите, които те определят като фалшификат.
JPost.com


Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини