Италианският посланик вае макет на катедралата „Св.Висароин Смоленски”

Скулптурен макет на най-голямата новопостроена православна църква на Балканите  у нас  ще извае посланикът на Италия у нас Стефано Бенацо .

Кметът на община Смолян Дора Янкова подари на дипломата макет на църквата „Св.Висароин Смоленски”, която се извисява в център на родопския град. Негово превъзходителство е страстен поклонник на ваятелното изкуство, а хобито му е сам да майстори миниатюри от бронз, камък и дърво. Влаковете, локомотивите и кораби, са другата страст на посланика и също присъстват в богатата му собственоръчно създадена колекция.

Сред оригиналните му творби, които вече са над 80, са претворени и 4 старинни храма от Русия, Норвегия и Румъния, която е роднина на съпруга му.

Родопската църква впечатли г-н Бенацо с архитектурната си визия и ще стане петия религиозен храм в творческата  колекция на дипломата скулптор.

Негово превъзходителство гостува в Смолян, където стана кръстник на Дружество “Планински стрелци”.Сдружението на офицерите от запаса ще носи името на  героят от Национално освободителните войни на България Капитан Петко войвода.

Наскоро учреденото дружество  е  второто в страната, в което военни обединяват усилията си, за да са полезни като планински спасители.

Смолянското дружество става член на   Международната организация на Алпинистите в света, чиито председател е г-н Бенацо, който е и офицер.

Посланикът покани председателя на Дружеството на Планински стрелци подп. Петковски на ежегодния  сбор на международната алпинистка организация, която ще се проведе на 8 май т.г. в Торино.

По улиците на града,който е врата към италианските Алпи, ежегодно дефилират 400 хиляди членове на организацията,а  тази година ще има и българско участие.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини