Имейл за фалит на Гърция разбуни духовете преди Великден

Имейл с предупреждение, че Гърция ще фалира през уикенда на Великден направи страстната седмица преди християнския празник още по-мъчителна от очакваното за правителството на Георгиос Папандреу.

Първата реакция на Министерството на финансите бе да отрече категорично описаното в имейла и да го определи като поредната злонамерена спекулантска атака към страната. В него представител на голяма международна финансова институция съобщава опасенията си, че на връх Великден гръцката икономика ще колабира окончателно. Според „Имерисия“ министерството е сигнализирало веднага съдебната власт и Интерпол, които разкриха, че източникът на информацията е брокер от голяма лондонска банка Пол Мос.
За сега информацията сочи, че банкерът е действал без знанието и одобрението на институцията, в която работи и имейлът е бил за негов приятел от Гърция. Неговата професия все още не е оповестена, но полицията работи по случая. Заглавието на злополучното електронно писмо е било нещо като „Ето го и преструктурирането на външния дълг?” и в него са били описани слуховете, които се ширят в последно време в ситито на Лондон за краха на Гърция. Фаталните думи „може да се случи дори и през уикенда” са се оказали решаващи за възникналата след това истерия, която заглуши опроверженията както на гръцкото правителство, така и на лидерите от Европейския съюз и Международния валутен фонд.
След като представянето на доклада на председателя на Банката на Гърция успокои пазарите до някъде, че някои от факторите в страната имат реално виждане как трябва да се развие устойчиво гръцката икономика, „имейлът на фалита” (както го наричат в гръцките медии) размъти пак водите. Вдигна вероятността на Гърция за фалит на почти 70%, срина главния показател на Атинската борса, а разликата между лихвите за 10-годишните гръцки държавни облигации спрямо германските надвиши 1140 пункта. В момента се провежда предварително разследване на случая от Атинската прокуратура, като се очаква пълно съдействие от набърканите в аферата институции.
www.grreporter.info

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини