Съдът окончателно върна "Дяволското гърло" на община Девин

След съдебна сага, продължила близо една година, Върховният административен съд потвърди, че законният собственик на уникалната пещера "Дяволското гърло” край Триград е собственост на община Девин. Основният мотив на магистратите е, че за природния феномен,  който години наред е най-оспорваният обект в областта, вече има издаден акт за общинска собственост и той не е отменян.

Природният феномен, който ежегодно привлича хиляди туристи, е един от 100-те национални туристически обекти на България.

Община Девин за сега е единствената, която е собственик на природен обект и още в периода 1995-1998г. е издала нужните документи и актове за общинска собственост.

В началото на миналата година областният управител на Смолян инж. Стефан Стайков актува природното образувание като държавна собственост. Мотивът на смолянския губернатор беше, че всички подземни образувания и ценности са собственост на държавата.

Веднага след това пещерата бе дадена за стопанисване на Българския туристически съюз и Туристическо дружество „Родопея”, което управлява и дейностите в Ягодинската пещера.

Община Девин обаче заведе дело срещу акта на областния управител и поиска от съда да се възстанови общинската собственост. Областният управител Стефан Стайков не е представил доказателства да са съставени актове за държавна собственост, които по време да предхождат съставените общински документи, са част от мотивите на върховните магистрати от ВАС, чието решение не подлежи на обжалване.

От община Девин обаче смятат да заведат и иск за обезщетение за пропуснати ползи за периода от май 2010г. до сега срещу областната управа в Смолян, а стойността му ще бъде за над 200 хил.лв.

Размерът на иска е определен на базата на финансови отчети за приходите от „Дяволското гърло” през най-активния период на туристическия сезон през 2009г., преди да се запечата и изземе пещерата.

След като получи обезщетение по съдебен ред, общината смята да дари средствата на болницата в града, за да покрие огромните си задължения.

Приходите, които се съберат до края на годината пък, ще се вложат за разработване на нови туристически проекти, археологически разкопки и създаване на нови туристически атракции.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини