Мечка нападна пчелин в смолянско село

Мечките в Родопите се събудиха от зимен сън и вече шетат из местните стопанства. Във вторник в екоинспекцията в Смолян е регистрирана и първата щета за сезона върху пчелин в смолянското село Турян.

Изгладняла мецана е унищожила пчелен кошер в стопанството на Димитър Илиев.

 Хищникът е излапал и 2 пчелни семейства, констатирали при проверката от РИОСВ в родопския град.

До дни се очаква и решението на окръжния съд по иска на роднините на убития от стръвница през миналата година мъж от село Кутела. Наследниците на зверски разкъсания от мечка 65 годишен Никола Шиков искат обезщетение от 200хил.лв.от МОСВ.

Второто съдебно дело срещу ековедомството заради нападение от стръвница, е заведено от 65 годишната Галина Димитрова. Жената беше на косъм от смъртта, след като беше нападната от мечка в района на село Малка Арда и едва оцеля след жестоките рани.

 За претърпените болки и страдания, Галина е поискала обезщетение от 50хил.лв., а пред съда заявила, че 9месеца по-късно, още сънува мечката и преживения кошмар. Предстои да бъде назначена и експертиза от вещо лице, специалист по мечките.

На следващото заседание ще бъдат разпитани и свидетели, очевидци на нападението.

 В българското законодателство няма закон, бранещ хората от мечките, които са защитен вид, но наказателна отговорност носи всеки, застрелял мечка.

Паралелно с това редица наредби предвиждат обезщетения за убити от стръвници домашни животни, щети върху кошери или посегателство върху имотите.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини