Язовир „Доспат” умишлено замърсен?

Умишлено замърсяване на язовир „Доспат” с нефтени продукти, е основната версия, по която районната  прокуратура в Девин води досъдебното производство образувано срещу неизвестен извършител. Ако той бъде открит, ще му се повдигне наказателна отговорност. За подобно престъпление законът предвижда затвор до 5 години и глоба от 100 до 5000лв.

За изтеклата преди пет дни нафта от канализацията на градовете  Доспат и Сърница има вече работни насоки, но няма заподозрени лица, коментират магистратите.

В четвъртък екоинспекцията в Смолян се натъкна на 70кв.м. петно от нафта. По-късно бяха открити още нефтени разливи до язовирната стена на площ около 5хил.кв.метра.

Мръсната вода вече е изпомпана и събрана в специални цистерни, а лицензирана фирма от Варна ще се заеме с обезвредяването й.

Все още обаче се търси източникът, от който нафтата е изтекла в най-чистия язовир в България, който до сега никога не е бил замърсяван с промишлени отпадъци.

 Взети са проби от язовира, както и от канализациите, назначени са химически експертизи. По първоначалните анализи във водите на втория по големина хидрообект у нас са изтекли около 200литра нафта. Няма опасност за населението обаче, както и за водната флора и фауна, категорични са експертите. Специалистите обаче продължават наблюдението върху водния обект за нови разливи.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини