Англичани с родопски адрес стягат събор

Тридневен събор на чужденци заселници в Родопите стягат в смолянското село Полковник Серафимово.

Инициатори на първия международен събор в Родопите са 14 англичани, които от няколко години вече са постоянни заселници и живеят в родопското село.

Преселниците от кралския Остров си купиха стари къщи в селото, а повечето запазиха родопската архитектурна визия на новите си домове. Сред почитателите на автентичната природа и собственици на къщи в селото има и  известни българи, а писателят Любомир Левчев от години се усамотява в родопския си дом, за да твори.

Чужбинският събор се готви за дните между 3 юни и 5 юни, а гостите ще се настанят в палатков лагер, за който ще помагат военните. Военнослужещи от 101-ви Алпийски батальон в Смолян, ще съдействат  за организацията на събора и изграждането на палатковия лагер, за който ще осигурят брезентовите къщички.

 Домовете на новите заселници също ще поемат част от гостите, чийто брой се очаква да надхвърли 250 души.

Селото ще се превърне и в жива сцена за автентичен родопски фолклор.

Освен традиционните песни и танци, се планират и демонстрации на открито на местните занаяти. Специално внимание новите заселници ще отделят на прословутата родопска кухня, за което обаче ще помагат местните майстори кулинари.

Кметът на село Серафимово Христо Мусорлиев се надява уникалната английска фиеста по български образец да се превърне в жива реклама за Родопите и да привлече  нови заселници.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини