Юбилеен концерт за половин век "100 каба гайди"

Сто каба гайди ще огласят Родопския драматичен театър в Смолян на 19 май 2011 г.

В 18.00 ч. в голямата зала №1 на Сцена “Николай Хайтов” ще бъде официалния празник за 50 годишния юбилей на уникалния гайдарски оркестър, известен по цял свят като „ 100 каба гайди”.

Честването на половин вековния творчески живот на знаменития оркестър, е включено в Годишния културен календар на Община Смолян и е част от майските културни тържества на родопската община.

Фолклорен квартет “Аглика”, клуб “Хоро”, смесен битов хор и специалните гости, Ансамбъл “Българе”, са творците, които ще поздравят музикалния и творчески колектив на гайдарския оркестър.

 През тази година се навършват 50 години от основаването на оркестър “100 каба гайди” към НЧ “Орфееви гори-1870” - уникален и популярен в страна и в чужбина. Негов ръководител е Тодор Тодоров, концерт-майстори са Димитър Стоев и Стефан Николов, солист Аглика Каменова.

С участието си в редица национални и международни фестивали и други културни прояви, оркестър “100 каба гайди” печели сърцата на публиката и до днес. Оркестър “100 каба гайди” е запазена марка със свидетелство и специален знак от Патентното ведомство.

Сред наградите завоювани по световни и национални сцени са Първо място и специалната награда на Международен гайдарски фестивал в с. Широка лъка,  и златен плакет от национален фолклорен събор “Рожен-2006”,

 Първи места от фолклорните фестивали в с. Ковечево, с. Кермен, гр. Копривщица, а през 2010 г. е отличен от Съвета на научната и културна общност с отличието "ЗЛАТНА КНИГА" . Почетната значка с формата на отворена книга е изработена с 24 каратово злато в Монетния двор на България.

До сега отличието е връчено на 180 представители на Българския научен и културен елит.

 100 КАБА ГАЙДИ е приет за Почетен член на "Съвета на европейската научна и културна общност" и е носител на деловото отличие "ЗЛАТЕН ПЕЧАТ" за ЕВРОПЕЙСКИ МЕНИДЖМЪНТ В КУЛТУРАТА

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини