Пуснаха 70 хил. малки балканки в 10 родопски реки

С 70 хиляди личинки от балканска пъстърва бяха зарибени 10 реки на територията на Регионална дирекция на горите в Смолян.

В определените речни участъци през май бе разселен зарибителен материал от речна /балканска/ пъстърва, произведен в рибовъдно стопанство „Настан” към Държавно ловно стопанство „Извора” край Девин.

Това се прави с цел поддържане на екологичното равновесие в горните течения на реките.

По 5 хил. малки балканки, които на тази възраст се наричат личинки, са хвърлени в реките Кутелска, Малка Арда, Елинска, Голямата река, Тикалска, Триградска, Караджа дере и Чудните мостове.  Най много рибен материал е пуснат в река Девинска, която е зарибена с 20 хил. пъстървички и в река Арда - с 10 хил. балканки.

От РДГ - Смолян напомнят, че в посочените реки важи целогодишна забрана за риболов, съгласно заповед на министъра на земеделието и храните от февруари тази година. Ограничението е наложено заради необходимостта от опазване на биологичното разнообразие и създаване на оптимални условия за естественото възпроизвеждане на популациите от балканска пъстърва в Родопите. 

В зарибителните дейности са участвали служители от РДГ-Смолян и държавните горски стопанства, както и експерти от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

Щиляна Чакърова                                                                               

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини