Родители искали децата им да повтарят 1 клас

Двама родители от Смолян поискали отрочетата им да не преминават в по-горен клас, а да повтарят.

Пред шефа на РИО в града Иван Муцевски те обяснили, че хлапетата боледували често и изпуснали много материал. Хората се опасявали, че те няма да могат да се справят с уроците във втори клас и настоявали да ги оставят да повторят. И двата отделни случая са на първолаци от училища в Смолян.

Въпреки мотивирания отговор от инспектората, че това е противозаконно и 1 клас не се повтаря, родителите обявили, че ще търсят съдействие от по-горна инстанция.

Случаят е прецедент, обясняват от образователния инспекторат в града. Специалистите обаче са изненадани, че родителите не пожелали децата им да посещават извън класни форми на обучение през лятото, а упорито настоявали да повтарят първи клас.

Интересен подход за избягване на слети паралелки пък предложили селски директори на школа. За да не обединяват класове, те поканили родителите на деца, родени в две последователни години да тръгват заедно на училище. С комбиниране на наборите ще се избегне нулев прием и  в първи клас ще се запишат деца между 6г. и 8г., което не е в разрез със закона.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини