Стръвница нападна стадо пред очите на стопанина

Огромна стръвница е разкъсала две животни от стадото на скотовъд в смолянското село Турян. Нападението е станало около 20 часа в понеделник, докато кравите и овцете на Карамфил Хохтев пасяли в местността Пещерска бърчина.

Овчарят бил наоколо, когато от гората излезнал огромен звяр и пред очите му грабнал една овца. След първоначалния шок мъжът се съвзел и хукнал към селскостопанската постройка за газовия пистолет. Без да излиза от сградата овчарят стрелял с оръжието на посоки, за да сплаши мечката. Когато се престрашил и излезнал, намерил само вътрешностите на убитото животно. По-късно установил, че от стадото му липсва още една овца, която намерил полужива от жестоки разкъсвания.

Втрещеният стопанин веднага сигнализирал за нападението над стадото, което се разиграло на около 40 метра от него. Според него стръвницата била огромно животно и тежала поне 250кг.

Това не била и първата му среща с горския звяр, но до сега пастирът бил виждал мечки на около 400 метра. От 20 години Карамфил отглеждал около 30-тина глави добитък в летния обор на смолянското село, където стопанисва около 80дк. под аренда. През зимата гледа животните в Мадан, от където е родом, а всяка пролет мести добичетата в планината. Огромната площ, на която отглежда животните не позволява ограждането й с предпазни огради или други средстваза защита, твърди пострадалият, който до сега имал само едно куче пазач. След последния инцидент обаче сериозно се замислял дали да не удвои броя на читириногите пазачи.

Екип от РИОСВ и РУГ в Смолян са направили оглед на мястото и оценка на нанесените щети.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини