Хотелиери и превозвачи протестират срещу НЕК в Девин

Около 20 души хотелиери и превозвачи се събраха на протест  в сряда в Девин, заради срутище по новия път между Девин и Михалково. След последните валежи се активизира срутище и вече 4 дни от 40 метра височина непрекъснато падат камъни и застрашават преминаващите автомобили. Това заяви един от организаторите на протеста Владимир Солаков, който е представител на местния хотелиерски бизнес. Новото трасе замести стария път заради изграждането на язовир „Цанков камък” и стана известно като „златното шосе на Доган”, заради огромната цена на строителството, чийто инвеститор е НЕК.

След първото сериозно срутване преди три дни, камъните били разчистени, за да се отвори шосето за движение, но свличанията продължават, а мерки не се вземат, коментира Солаков.

След подадения сигнал за проблема в  клона на НЕК в Девин, от там отговорили, че ще разчистят когато се натрупа "повече материал за работа" и отказали да пратят техника и хора на място, разказа Владимир.

До 22 часа на рисковия участък от 500 метра ежедневно дежури полицейски патрул и предупреждава колите за опасността от падащи камъни, но след този час пътят остава изцяло неохраняем.

За да избегнат инцеденти с пътуващите, Владимир организирал със собствени средства нощен патрул и с приятели завардил опасния участък.

На място инициаторите закарали агрегат за да осветят опасния участък на срутването и запалили сигнален огън. „Дежурихме цяла нощ и останахме до 8 часа сутринта, а шофьорите направо „зяпваха”, когато обяснявахме, че сме просто граждани, а не  хора от отговорните за това институции”, коментира младият хотелиер.

След протеста в сряда от електропреносната компания веднага реагирала с обещанието, че незабавно ще се постави караулна къщичка с дежурен патрул и ще се монтира предупредителна сигнализация на рисковия участък, който е на около 4 км. от Девин.

За спиране и укрепване на свлачището, както  и обезопасяването на пътния участък, НЕК е изготвил проект, но до реализирането му все някой трябва да поеме превантивни мерки, за да не стане поредната трагедия по нашите пътища, коментира още  Солаков.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини