Модернизират с над 2млн.лв. ферма за дъгова пъстърва в язовир”Доспат”

С над 2,67 млн.лв.  ще се модернизира рибовъдната ферма на доспатската фирма „Салвелинус Рея Фиш” КД от гр. Доспат.

Това  е най-големия до сега проект, който ще бъде финансиран със средства от Оперативна програма „Рибарство”, а договорът сключен днес е по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата.

Фирмата „Салвелинус Рея Фиш" е сред най-голе­мите производители на сладководни риби на Бал­каните и една от най-голе­мите в ЕС. Тя прави износ в цяла Европа с лиценз за ек­спорт в ЕС от 2001 г. В ри­бовъдното стопанство ра­ботят около 100 души.

 Бенефициентът ще инвестира 2 761 978 лв. в реализацията на проекта, а одобрената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 1 657 187 лв.

Садковата инсталация на „Салвелинус Рея Фиш” КД е разположена в акваторията на язовир “Доспат“ в местността “Къркъма”, на площ 33 дка и е разпределена в 2 блока.

За модернизацията на съществуваща садкова база за пъстърва ще бъдат закупени нови пластмасови садки, които ще заменят старите металнисъоръжения. Така ще се увеличи общия обем на площите, на които ще се отглеждана дъговата пъстърва.

С намаляване гъстотата на посадката на рибите ще се подобри ефективността на производствения процес.

Обновяването ще доближи условията  за живот на рибите до естествените и ще се намали въздействието върху околната среда.

Проектът предвижда и осигуряването на сортировъчни решетки, сервизен катамаран, плаваща платформа за хранене и сортиране.

Ще бъде инсталирана и система за течен лед, пералня за мрежи, както и система за радарно и видео наблюдение.

Фирмата обаче няма да променя производствената си програма от 900 тона годишно, а с реализацията на проекта, който се планира да приключи в края на 2012г., ще се създадат и нови 7 работни места.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини