Розовият танк отново е атракция в центъра на Прага

Докато в България се водеха ожесточени спорове около изрисувания с герои от американски комикси паметник на Съветската армия, в Прага, боядисан в розово танк, е изложен в центъра във връзка с 20-годишнината от изтеглянето на съветските войски от Чехословакия.

След като символът се появи още вчера за временна демонстрация, той продължава да радва местните жители и гости на града и днес.

Честванията на годишнината минават под името "Седмица на свободата".

През 1945 г. танкът с номер 23 бе поставен на пражки площад, за да символизира освобождаването на Чехословакия от Червената армия през Втората световна война. За мнозина чехи и словаци този танк стана впоследствие символ на нашествието на войски на Варшавския договор, които през 1968 г. сразиха процеса на либерализация, известен като Пражка пролет. През април 1991 г. чешкият художник Давид Черни заедно с приятели боядиса танка с розова боя, а през юни същата година съветските войски напуснаха окончателно Чехословакия, където престояха повече от 23 години.

След акцията на Черни първоначалният вид на танка бе възстановен, но отново бе обагрен в розово от група депутати от чехословашкия парламент. От юни 1991 г. танкът е експонат във Военния технически музей в Лешани, южно от Прага.

На 20 юни танкът бе докаран от музея отново в Прага и бе поставен на понтон на река Вълтава близо до Карловия мост, където ще остане до 1 юли. Появата на историческия символ в центъра на Прага бе началото на възпоменателни тържества под наслов "Седмица на свободата" за 20-годишнината от съветското изтегляне, съобщава АП.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини