Правят екомаршрут „Пътят на водата” край границата

Една от най-атрактивните туристически забележителности в района на Смолян, каквато е изворът на река Арда, ще влезне в екомаршрута „Пътят на водата”.

По съвместен българо-гръцки проект финансиран по Програмата за европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007г. – 2013г.,

ще се изгради туристическа пътека, снабдена с всички необходими табели и информационни материали по цялото трасе.

Разнообразни рекламни табла на няколко езика, ще дават пълна информация на туристите от различни националности за забележителностите по „Пътят на водаата”.

Мобилна изложба „Природата - общ елемент на всички култури в Смолян и Кавала” е другата идея, която ще се осъществи с финансов ресурс по проекта на обща стойност 554хилевро.

Партньор на Смолян е община Кавала, която е най-силната туристическа дестинация в Северна Гърция, каквато за района е Пампорово”, обясни кметът Дора Янкова.

Проектът цели да се засили туристическата мобилност от двете страни на границата, в районите  на Смолян и Кавала, която е водещ партньор.

Част от ангажиментите на

община Смолян по 2 годишния проект, са свързани с инфраструктурната дейност по реконструкция на пътя от село Горна Арда  до границата. С него ще се отвори още един трансграничен коридор, който макар и само с туристическо значение, ще съживи значително търговията, услугите и икономическата среда в района.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини