Село Могилица става Център на българското здраве

Огромните дървени лъжица и родопска бъклица са един от символите на село Могилица

Двудневен празник, веселие и разнообразни конкурси ще забавляват гостите и домакините на смолянското село Могилица на 24 и 25 юни.

Програмата започва на 24 юни, когато в центъра на селото ще се открие иинформационен билборд „Могилица-център на българското здраве” и ще започне третият Родопски здравен събор, организиран от община Смолян и клуб „Родопско здраве”. Дълголетието на местните хора, както и здравословният начин на живот, дадоха идеята и станаха основа на ежегодната инициатива.

На въпроса защо в село Могилица, председателят на клуб „Родопско здраве” д-р Тотко Найденов отговаря:

„Защото там живеят най-много дълголетници и столетници у нас и има най-малко инфаркти, инсулти, хипертония и рак. Причината съм я изтъквал многократно - тя е формулирана най-кратко в девиза на нашия клуб:

“Любов, движение, радост!”

Майките в Родопите кърмят своите деца до една годинка. В Орфеевата планина въздухът е боров и отрицателно йонизиран, а киселото им мляко е подквасено с бацилус булгарикус. Хората са слънчеви, ведри, оптимистични и много се движат. Храната им е простичка и здравословна: без пържене, картофи, боб и мляко", обобщава д-р Найденов.

Спортни състезания, колоездачна обиколка на селото, канадска борба и дискотека на открито, също са част от празника.

След това започват конкурсите  „Мис и Мистър Здраве”, „Родопска „Милка” за най-породиста крава и състезание на местните кулинарни майстори.

 Празничната програма включва изяви на самодейни фолклорни състави, програма на читалище „България 1937”, концерт на ансамбъл „Родопа” и народно веселие.

 Кметът на селото Митко Чочев и настоятелството на читалище „България 1937” канят всички да посетят проявите от празничната програма, за която са подготвени и много изненади.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини