Здравни инспектори издирват деца без ваксина срещу детски паралич

Продължава извънредната имунизационната кампания срещу полиомиелит (детски паралич) в Смолянска област. С един извънреден прием на убита полиомиелитна ваксина се обхващат децата от 13 месечна до 7 годишна възраст, които  не са имали редовни приеми за възрастта си или пък за тях няма данни, че са имунизирани. В тази група влизат и малчугани, които нямат личен лекар.

По информация на РЗОК, в област Смолян общо 258 деца в тази възрастови граници са без личен лекар.

Повечето от тях- 233 са извън страната, сочат справките на здравната каса, а 25 от децата са извън територията  на областта.

Според пациентските листи на общопрактикуващите лекари , 46 деца подлежащи на имунизация срещу детски паралич, са с пропусната заради незаинтересованост от страна на родителите.

Наложи се инспектори на Регионална здравна инспекция  в Смолян да издири децата, благодарение на което 35 от тях вече са имунизирани.

На останалите  ваксината ще бъде поставена по-късно, тъй като по време на акцията са били болни. С цел ранно откриване на случаи на полиомиелит, Регионалната здравна инспекция в Смолян връчи предписания на ръководителите на лечебни заведения за болнична помощ за засилване на надзора на острите вяли парализи. Медиците разполагат със списък от диагнози,  които задължително трябва да съобщят в РЗИ като остри вяли парализи.

Необходимостта от извънредната имунизация е продиктувана от влошилата се епидемична обстановка в някои прикавказки републики и в Русия, където през миналата година бяха регистрирани 476 лабораторно потвърдени случая на полиомиелит, от които 29 смъртни. През 2011 година 4 страни в света ( Пакистан, Афганистан, Индия и Нигерия) остават ендемични, т.е. на тяхна територия дивия полиомиелитен вирус се разпространява от човек на човек неконтролируемо.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини