Прищявките на вкуса не са случайни

Организмът ни дава знаци за своите потребности.

Прищявките на вкуса не са случайни

Колко често ни се прищява да хапнем нещо сладко, солено или кисело?

Според специалистите, тези сигнали не възникват случайно. По един или друг начин организмът дава знаци за своите потребности и липси. Желанието за определена храна е признак, че не достигат основни вещестества, което може да доведе до заболяване.

Шоколад

Често при жените апетитът за нещо нещо сладко е свързан с предменструалния синдром и климакса. Но едно е да се хапнат две-три парченца, друго – да изядеш цял шоколад и да не ти стигне. Според учените, желанието да се яде сладко е свързан с хормонални нарушения, които се нуждаят от коригиране.

Много жени използват шоколада като антидепресант, тъй като продуктът съдържа алкалоиди, които повишават нивото на серетонина. Неустоимото влечение към шоколада се свързва с емоционалната неудовлетвореност. Така че, ако не поработите върху душевното си равновесие с други средства, рискът от натрупване на килограми е съвсем реален.

Мазно

Ако без да е типично за вас, внезапно ви се прииска да хапнете нещо мазно, това е симптом за недостиг на калций или някои витамини. Желанието обикновенно възниква след диета с ограничаване на мазнините, при повишено физическо натоварване и вследствие на някои заболявания.

Солено

Докато на едни жени им се яде сладко, други ги привлича соленото. Това  не означава непременно, че са бременни. Подобно желание по-скоро е признак на стрес, който се преживява в момента, или на отслабване на организма, остро  нуждаещ се от соли и витамини. За да си ги набавите, наблягайте на несолени ядки, плодове и зеленчуци, козе мляко, риба и морска сол. Силното желание да се ядат солени продукти понякога означава, че в организма има о

огнище на инфекция, най-вече в бъбреците и отделителната система.

Тестено и сладко

Когато ви се ядат макарони, картофи, хлебчета, очевидно организмът ви има нужда от въглехидрати. Желанието да похапнете бонбон или пастичка е свързано с липса на хром, който регулира нивото на енергията ви. Но за възстановяване на въглехидратния запас избягвайте сладки неща, а използвайте „правилната глюкоза” - плодове, пълнозърнесто брашно и кафяв ориз. А недостига на хром се компенсира с броколи, пуйка и кайсии.

Кафе

Нуждата да пием кафе идва от желанието ни да се ободрим. По-ефективни в борбата със сънливостта обаче са желязото, фолиевата киселина и белтъчините. Така че вместо чаша кафе – опитайте с варено яйце. Бодри могат да ви поддържат също рибата и червеното месо.

Горчиво и люто

Желанието да ядете нещо горчиво често възниква при отравяне на организма. А желанието за нещо люто и остро – при проблеми със секретните функции на стомаха. Ако например сте погълнали много мазна храна, организмът можа да „поиска” лук или чесън, за да стимулира храносмилането. Ако не сте си променяли начина на хранене обаче, това е сигнал за нарушена обмяна на липидите.

Нещо „по-така”

Обземало ви е желание за нещо ”по-така”,  което не е типична

храна - глина например? Това значи, че в организма ви липсват определени вещества и сте заплашени от анемия. По-добре си направете изследване и лекарят ще ви посъветва какви продукти да употребявате, за да наваксате липсите. Появата на нови и необчайни вкусове е свързано често с възпаления и болести. При рак на стомаха болните  изпитват отвращение към риба и рибни продукти, докато при проблем с щитовидната на хората им се ядат точно морски продукти, риба, суши, водорасли.

 Инфотуризъм.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини