Експерт: Вероятността от фалит на Гърция е 80%

Оценките на стоковите и валутните пазари в момента за вероятността Гърция да обяви неплатежоспособност са 80 процента, заяви днес централният банкер на Великобритания Мървин Кинг, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Кинг отбеляза, че ръководената от него финансова институция - Банк ъв Ингланд - е разработила план за противодействие срещу кризисните последици, в случай че Атина на успее да се справи с дълговите си задължения.

Евентуална неплатежоспособност на гръцката икономика е потенциална заплаха за финансовия сектор на Обединеното кралство.

Френските и германските банки, които работят в Гърция, няма да могат, в случай на крах на икономическата система, да обслужват кредитите, които са получили от британски финансови институции.

Шефът на Банк ъв Ингланд отбеляза също, цитиран от ИТАР-ТАСС, че помощта от еврозоната и Международния валутен фонд за Атина няма да стане панацея за икономическите проблеми на страната, която, по думите му, на всяка цена трябва да увеличи обема на износа си и да намали вноса.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини