Дадоха безвъзмездно «Момчиловата крепост» на Община Смолян

Днес правителството отстъпи бездъзмездно управлението на археологическата атракция на община Смолян.

Обектът се намира край селата Градът и Подвис и до момента беше под управлението на Министерството на културата.

С промяната в режима на стопанисване на историческата крепост, родопската община ще може напълно да я разработи като туристическа дестинация.

Така местната власт ще има възможност да кандидатства за европейско финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие”.

Общината вече е изготвила проект „Момчилова крепост – митовете оживяват”, по който ще може да получи средства по мярка 3.1. „Подкрепа за развитие на туристически атракции и свързаната с тях инфраструктура”.

 В рамките на проекта се предвиждат реставрация, консервация и социализация на Момчиловата крепост, както и подобряване на достъпа до нея.

За да се превърне уникалната средновековна крепост в културна туристическа дестинация, ще бъдат създадени и множество атракции за посетителите, и гостите на калето край Смолян.

Сред планираните забавления за туристие, са собственоръчно  изковаване на сувенирна монета с логото на „Момчиловата крепост” и извайване на старинни грънци на автентично грънчарско колело.

Кулминация на историческата средновековна разходка в царството на Момчил , ще бъде зрелищен аудиовизуален спектакъл. Под мощните стени на крепостното съоръжение на над 1200 метра надморска височина, посетителите ще могат да гледат уникален филм за бита и традициите, и ще усетят атмосферата от преди 7века в царството на Момчил юнак.

Средновековни саби и щикове, гръмовни военни викове и стародавни мелодии са само част от звуковите ефекти от  филмовия спектакъл ”Родопа и нейните деца” .  

Специален  аудиогид, ще разказва на пет езика цялата история свързана с легендарния Момчил юнак и бойните му подвизи за защита на Родопите.

Посетителите на крепостта, с бойни кули и дебели стени, ще се насладят на уникалната панорамна гледка,която се разкрива от върха. От там преди повече от 7 века родопският феодал Момчил е бранел земите от нашественици.

 Част от крепостта е реставрирана по европейска програма преди 3 години, очаква се одобрението и на втория етап от проекта “Момчиловата крепост – Митовете оживяват”.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини