Еколози и бизнес в челен сблъсък пред евромисия в Смолян

Така изглежда планината без писти и влекове

Хепънинг в центъра на Смолян под наслов "Да съхраним природата, ползвайки я", организират граждански сдружения.

 Това обявиха организаторите от коалиция "Природата за хората и регионите". Инициативата е насрочена за днес от 13,30 часа пред сградите на община Смолян и областна администрация. Хепънингът е своеобразен протест срещу сигналите на еколози, предизвикали проверката от евроделегация по проекта СТЦ "Перелик". Експертите от Брюксел идват днес, за да проверят дали проектът за спортно-туристическия център застрашава природата. Становището на ЕК, изпратено до Комисията по петициите е, че според предоставената от българските власти информация в спортния проект на връх Перелик няма нарушения.

В район като Смолян с безработица от над 30% трябват инвестиции като СТЦ "Перелик", ще апелират днес от коалицията на хепънинга. Протестиращите ще настояват да се търси мнението за подобни проекти не само на еколози и природозащитници, а и на местната власт, бизнеса и населението. Заради петициите проектът за ски център на най-високия родопски връх бе спрян.

Как ще се развие сагата с проекта за СТЦ „Перелик” поне частично ще стане ясно през октомври, когато ВАС ще гледа делото за спряната заповед, с която РИОСВ Смолян одобрява ОВОС-а за проекта. Според екозащитници и собственици на терени в района на проекта, има сериозни нарушения на европейските директиви, свързани с екологията и прилагането на програма”Натура 2000” в района на планирания туристически център.

Мисията от Европа обаче днес пристига в Смолян, като на място ще огледа визираните в петиция на граджани и Неправителствени организации нарушения.

Най -общите опасения на природозащигните организации са, че върхът и големи площи около него ще се бетонират със свръхстроителство, ако на проекта се даде зелена светлина.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини