Смолянчани протестират срещу пречките за туристическия проект "Перелик"

„Бойко, ти си нашата надежда” и „Стига екологичен рекет” , бяха само част от призивите на смолянчани, които се събраха пред областната и общинска управа днес, за да подкрепят пред евромисията проекта за СТЦ „Перелик”.

Депутати от Европарламента пристигнаха в късния следобед на връх „Перелик”, където се планира изграждането на спортния център. Заради сигнали за нарушения на екологичните регламенти, представители на Комисията по петиции от Брюксел се качи на 2000 метра на самия връх за оглед на терена.

„Перелик”, скандираха хората на протестния митинг и допълваха, че искат поминък и бъдеще за Смолян, и региона. ” Ще ги посрещнем с аплодисменти, не с домати и яйца, но ще бъдем тук и то все повече хора”, обясни общинският съветник Стоян Иванов, който е сред организаторите на протеста. Местният парламент подкрепи инициативата за изграждане на ски центъра с 28 глада "за" от общо 29 души общински съвет, а реакциите на псевдоеколозите, че проектът е „мутризиран” са нелепи, допълни Иванов.

Ние просто искаме този регион да не загине, да има работа и препитание за населението,защото сега положението е отчайващо, обясняваха участници в протеста. Смолян продължава да е на първо място по безработица и на последните по средни доходи на населението. Останаха само мечките, а хората бягат – няма работа, няма поминък, а се затрива единствената перспектива за региона, обясняваха разпалено протестиращите и недоумяваха, че премиерът Борисов подкрепи строежа на лифтове и писти в страната, а еколозите саботират проекта.

Областният управител инж.Стефан Стайков посрещна протеста с уверението, че заедно с кмета Дора Янкова ще покажат на евродепутатите истинското лице на проекта. „Това не е проект на частна инициатива, а поминък и хляб за местните, ще им докажем, че СТЦ отговаря на всички изисквания за екология и е проект на почтеността и разума”, каза пред гражданите Стайков.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини