Джаз и дипламотически елит се събират на на връх Перелик

Гостите на джаз феста се събират край огньовете под звездите на над 2хил.метра

Американското посолство, начело с посланик Джеймс Уорлик, тази година поема почетния патронаж на фестивала  “JULY JAZZ Smolyan” . По негова покана на Негово превъзходителство, сред гостите на фестивала ще бъдат и много дипломати и общественици, съобщиха организаторите.

На 30 юли  на над 2хил.метра надморска височина на връх Перелик по традиция ще се съберат българските меломани. Фестивалът, на втория по височина връх в Родопите, ще мине под наслова „За по-разумно и екологично съществуване”. Освен посолството на САЩ, рганизатори на фестивала са Фондация „Джулай Джаз” и СТЦ „Перелик”.

В програма тази година специално от Berklee College of Music, Boston (USA) пристига майсторът на барабаните Ралф Питърсън, Джуниър. Кадифен глас ще извие и магнетичната джаз певица Мирослава Кацарова, в компанията на Живко Петров, Веселин Веселинов – Еко и Димитър Семов.

За ценителите на класическите струнни ритми ще свири голямото китарно трио на България  Иван Лечев, Цветан Недялков и Веселин Койчев. В програмата ще участват и  децата-вундеркинди „Карандила Джуниър” и носителите на наградата на Fusion Embassy – „Оратница”.

Сцената е част от красива зидана къща на повече от 150 г., реновирана само с природни материали. Сламените заграждения на върха, които ще пазят участници и публика от вятъра, после ще бъдат разпилени в „коловозите”, оставени от някогашните военни машини, за да подпомогнат специално култивирания разсад на тревата-килим, вирееща на върха. Рехабилитацията на планината е стъпката, която вече трета година целенасочено се прави след приключване на концерта на върха.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини