Хиляди протестираха за болницата в Девин

Пореден протест и криза в девинската болница заради огромни дългове

Над 3000 хилиди души днес излезнаха на протест пред сградата на Община Девин, заради затворената в понеделник многопрофилна болница в града.

Граждани, пациент и целия медицинския персонал на затвореното лечебно заведение, скандираха пред общината в града на минералната вода.

Организатори на гражданския протест са бившите общински съветници, а сега адвокати,  братята Живко и Здравко Чепишеви от Девин.

Според тях до финансовия колабс и натрупаните над 1.6млн.лв. дългове на болницата, са по вина ръководството на общината и лошия мениджмънт, довел до катастрофалното затваряне на здравното заведение, на което разчитат близо 28 хиляди души от трите общини Девин, Доспат и Борино.

Според девинските адвокати, общината слагала свои хора в ръководството на болницата, които го източвали, сключвали договори с приближени фирми и не плащали на персонала, а самите те вземали солидни заплати.

Кметът на общината Здравко Василев отрече вината на настоящата управа за фалит на болницата, с обяснението, че я заварил преди 4 години с 800хил.лв. дългове.

Отговорността била на предишния кмет и общински съвет, в който тогава са участвали и братята Чепишеви.

Според финансовия одит на болницата , поискан от Василев, дълговете й възлизат на 1.238млн.лв.

Медицинският и помощен персонал от 82 души искат запазване на здравното заведение с 4 отделения, както и клиничната лаборатория и рентген.

Другият вариант е преобразуването му в Медицински център.

Общината е съставила е 5-членна комисия, в която има трима независими експерти. До края на тази седмица се очаква тя да оцени финансовото състояние на хотел „Орфей" в града, в който община Девин има дял от 17%. След оценката ще се водят преговори за продажба на общинските акции на мажоритарния собственик фирма”Биопроджект”.

С парите от продажбата общината смята, че ще успее да погаси повечето борчове на болницата и да я спаси от закриване.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини