Древен хетски град изваден на бял свят в Турция

Древният град Кицуватна, който е бил център на държава, съществувала паралелно с хетската цивилизация и тясно свързана с хетите, извадиха на бял свят археолозите, пишат чужди медии.

Вече пети археологически сезон археолози от университета Чукурова в Турция провеждат разкопки в местността Татарлъ хьоюк в околия Джейхан, провинция Адана.

По думите на ръководителят на екипа доц. Сердар Гиргинер разкопките целят да разкрият тайните на цивилизацията на Кецуватна и хетската цивилизация. Древният хетски град е бил разположен на 50 км източно от Адана. Досега са открити 316 предмета, които са предадени на Археологическия музей в Адана.

Според учения разкриваните пластове дават много нови данни за второто хилядолетие преди Христа и дори се превръщат в изследователски обект, който ще помогне за решаването на много хронологически въпроси.

Градът е съществувал като самостоятелна държава във времето, съвпадащо с хетската държава и в последния си период попада под хетско господство.

Целият този район е населяван от хуритите, които създават множество държавни обединения в Месопотамия и днешна северна Сирия.

Градът се среща и в писмените източници.

Доц. Гиргинер посочва, че досегашните разкопки са били много ползотворни и са открити предмети и култови места от средната бронзова епоха.

Сред откритията са скулптури на божества, апликации с изображения на божества, съдове, както и бюст на Зевс от печена глина. Известно е, че градът е бил голям тъкачен център и са открити много находки от тъкачни машини. Те доказват, че той е бил водещ тъкачен център най-малко 2500 години.

Учените изказват предположението, че Кицувата вероятно е идентичен с големия култов център на хетите Лавазантия.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини