Атентаторът от Осло иска публичен съд и униформа

Норвежката полиция разкри подробности около организацията на двете нападения, които бяха извършени от Андерш Беринг Брайвик в норвежката столица Осло и на близък остров в петък.

32-годишният мъж е бил член на дясната Партия на прогреса в продължение на години, но се е отказал от членството си, тъй като формацията била „политически коректна”, предаде Ройтерс, цитирана от "Фокус". Именно по това време Брейвик е започнал да обмисля „съпротивата” си.

В рамките на организацията на нападението младият норвежец е заровил боеприпаси преди повече от година, събрал е няколко кредитни карти и е предприел проучване за производството на взривни устройства, като в същото време е играел на видео игри и от време на време е ходил сам на ресторант.
 
След три месеца, през които усърдно е правел смес от тор, аспирин и други химикали в изолирана ферма край Осло, в деня на нападението Брайвик е закарал взета под наем и натъпкана със саморъчно направения експлозив кола пред кабинета на премиера в центъра на норвежката столица, след което е активирал бомбата си. След това нападателят е отишъл до малкия остров Утоя, на 45 км северозападно от Осло, където хладнокръвно е екзекутирал десетки млади хора.

Според хирург в болница, в която са били приети 35 души от ранените, убиецът очевидно е използвал пръскащи се куршуми. Тези куршуми се "раздрoбяват" на множество парчета в тялото, като причиняват повече поражения.

Днес Андерш Беринг Брайвик се явява пред съда. Той имал две желания -  публичен съд и да е облечен в униформа.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини