Оценяват хасковските сервитьори на 380 лв месечно

Сервирането е изкуство, но в Хасково се залага на халтурата

Свободни работни места за сервитьори при брутна заплата от 380 лв обявяват в хасковското бюро по труда. Търсят се 6-ма. За част от позиците, заплатите не са обявени. Търсят се още и двама бармани. И там заплатата е неуточнена. Обикновено нуждата от сервитьори в Хасково се увеличава през лятото, когато почти всяко капанче наема допълниелно персонал. Обикновено обаче това става без да се стига до обяви в бюрото по труда. Предложените заплати обясняват  отчаяното търсене там. Предлаганите суми са брутни и стават с близо 1/3 по-малки след удръжките за данъци и осигуровки. За разлика от курорртните центрове, където сервитьорите формират доход главно от бакшиш, в Хасково обикновено се дават само заплати. На места дори взимането набакшиши е забранено за сервитьорите. Ако има такъв той се дели централизирано между цялата смяна. Заради ниските заплати, на работа се хващат само ученици или необучени кадри. липсата на умения пък се използва от работодателя за да обоснове ниските заплати. Кръг.

Най-високото трудово възнаграждение за някое от 62-те работни места предложени в бюрото по труда, е 400 лв бруто, за работник товаро-разтоварна дейност. В същото време продавач в хранителен магазин е „примамван” с 240 лв. Манипулант в промишлеността се оценя на 260 лв, а хигиенист на 200 лв.

Най-много се търсят работници без, с основно и средно образование. Нуждата от висшисти се изразява в търсене на геодезист и….магистър фармацевт. Парите които се предлагат на последния не са оповестени.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини