За джаджите и доброто възпитание

С технологията идват и правилата, което значи, че не можем да правим каквото си искаме що се отнася до техническите ни устройства. Независимо дали сме привързани към смартфона, лаптопа, таблета си или и към трите, трябва да се съобразяваме с хората наоколо. Ето няколко важни неща, които е желателно да не правим, когато са намесени технологиите, и които ще ни накарат да се замислим следващия път, когато посегнем да извадим модерния си телефон.

Не се крийте зад е-мейли
Ако има нещо, което трябва да кажем лично, но нямаме достатъчно нерви да го направим, последното, което трябва да направим е да се измъкнем с е-мейл. Има твърде много начини, по които отсрещната страна да интерпретира погрешно написаното от нас, затова, ако искаме да сме ясни и имаме нещо важно за казване, технологията е излишна – този тип комуникация се прави лице в лице.

Уважавайте хората наоколо
Когато всички, дори бабите, се разхождат наоколо с мобилни телефони, е неизбежно да се наложи понякога да разговаряме на публични места. Но, ако сме на оживено място – в автобуса или в заведение – и високо разказваме на света за раздялата с последното гадже, вероятно ще подразним всички наоколо. Това не значи да не вдигаме изобщо телефона на такива места – просто трябва да се стараем да говорим по-тихо и да уважаваме хората наоколо.

Не пишете съобщение, докато вървите
Може да сме усвоили тънкото изкуство да вървим и да дъвчем дъвка, но писането на съобщение, докато вървим по улицата, е нещо съвсем друго. Всички сме виждали хора, които са толкова погълнати от писането на съобщение, че се спъват (запращайки скъпоценния си телефон на улицата) или се блъскат във всички наоколо. Ако трябва да изпратим съобщение спешно и неотложно, докато сме в движение – най-разумното нещо, което можем да направим, е да спрем и да се отдръпнем настрана, докато пишем.

Разговаряйте на живо без намесени технологии
Няма нищо по-лошо от това да се опитваме да разговаряме с някой, който постоянно си проверява телефона. Събеседникът кима, усмихва се, измърморва обичайното „Мммхмм...”, което едва се чува, но много добре знаем, че е по-заинтригуван от телефона си, отколкото от това какво му казваме. Ако разговаряме с някого на живо, трябва да оставим телефона настрана или да се упражняваме да не го поглеждаме на всеки две минути. Хвърлянето на постоянни погледи към екрана ни кара да изглеждаме все едно имаме тик – а да не споменаваме и колко е грубо. Когато някой разговаря с нас, трябва да му отдадем пълното си внимание и да не правим грешки, които могат да го обидят.

Не изпращайте е-мейли с по една дума
Освен ако някой не пита за потвърждение дали сме получили е-мейла му, трябва да избягваме да отговаряме с по една дума като „Добре.” или „Разбрах.”. Кратките, стегнати и ясни е-мейли са допустими, но трябва да се уверим, че казваме нещо смислено и значимо в тях. В противен случай просто задръстваме пощите на приятелите и колегите си и вероятно те не са много щастливи от което. Ако някой ни е помолил да направим нещо, е добре да му пратим отговор с няколко думи, че сме се заели със задачата, но трябва да се стараем да ограничим до минимум съобщенията с по една дума.

Мислете преди да публикувате
Когато става дума за социалните мрежи, е толкова лесно да се публикуват статуси, туитове, снимки, коментари без дори да се замислим. Но не е зле да обмисляме какво всъщност планираме да пратим в киберпространството преди да го публикуваме. Този статус ще обиди ли някого? Снимките ще накарат ли наш приятел да се чувства неудобно? Нека отделяме по една минута да преценим това, което искаме да кажем или публикуваме, преди да го направим и да избегнем неудобни ситуации.

Не водете множество разговори едновременно
Често можем да видим хора, които говорят по мобилните си телефони и едновременно с това разговарят и с някой точно пред себе си. Как става това? Те просто говорят – без да обозначават към кого е насочена репликата – и работата на всички останали е да открият до кого е било адресирано казаното. Уморително е да водиш разговор с толкова много уточнения от типа на „Не говорех на теб.” или „На мен ли говориш?”. Ако някой се приближи до нас, докато говорим по телефона, това, което трябва да направим, е да му дадем знак, че ще му обърнем внимание след минута. След като любезно приключим разговора, можем да започнем нов – на живо. Опитите да се водят два разговора едновременно са не само груби, но и губят времето на събеседниците ни.

Източник: tia.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини