Млади художници ще аранжират социални домове в Смолян

Идеята учениците да рисуват и творят в социалните домове приятно изненада преподавателите на срещата с кмета.

Ученици от Професионалната Гимназия по приложни изкуства в Смолян ще разкрасяват обновените и напълно реновирани социални домове в общината.

Възпитаниците на артистичното училище с 35 годишна история ще могат да вложат цялото си въображение, за да декорират и аранжират заведенията, които са дом на стотици самотни възрастни и болни хора.

Идеята се роди спонтанно на среща на учителите в художественото школо и кмета Янкова. Младите таланти могат да се включат със свои картини и произведения от текстил, метал и дърво, според специалността, която изучават. Произведенията им ще украсят домовете в трите смолянски села Петково, Ровино и Фатово, както и дневния център „Звънче” в Смолян, в който се грижат за деца и възрастни с ментални проблеми. Общината пое ангажимент да осигури всички необходими материали за работа, а ученици и преподаватели да творят в рамките на учебния процес или специални пленери.

 Възпитаниците в класовете по художествен текстил, рекламна графика и живопис получиха предложение от местната власт да участват с идеи и при вертикалната планировка на четирите социални заведения в Смолян и района.

Тази година Професионалната Гимназията по приложни изкуства се радва на голям  интерес и силен прием на ученици. На 15 септември 50 младежи ще започнат специализираното обучение, а най-много са приетите ученици в специалността „Рекламна графика”.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини