Трябва община Смолян да подкрепя младежки проекти с финансов фонд

Как общината да подкрепи младежките инициативи в Смолян и района, дискутираха кметът на общината Янкова и млади политически лидери от Югоизточна Европа и Черноморския регион, които са на посещение в родопския град.

Целта на фонда е да акумулира средства, с които да се финансират младежки проекти. За използването на ресурса обаче са нужни мерки и правила за начина за кандидатстване за пари от фонда както и управлението му, коментира кметът.

Младежите са в Смолян по специална международна програма за обучение на политически лидери, като за втора поредна година родопският град е включен в обиколката им в България.

Младите лидери, които се готвят за бъдещи политици са от Кипър, Грузия, Украйна, Македония, Сърбия, Хърватска и Беларус. На срещата присъстваха и представители на младежки политически движения от област Смолян и дейци на неправителствени организации в областта на туризма и културата.

Гостите разказаха как идеите на младежта се подкрепят в техните страни и споделиха опита си.

Младежките организации в региона на Смолян имат нужда от такъв финансов фонд, за да кандидатстват по различните програми на ЕС, тъй като нямат ресурс, обясни кметът.

 „В момента ние работим за модернизирането на града, но в планините това става по-трудно и скъпо, защото пътищата се укрепват с подпорни стени, водопроводите и канализациите се прокарват през скалисти терени”, обясни на чуждите гости домакинът Янкова.

Въпреки това политиката на общината ще бъде модернизация, саниране, укрепване.

Как общината да задържи младите хора и да не бягат от Смолян е дебат, който тече в момента, коментира тя, макар това да е тема сложна за обяснение  в условията на глобализация и свобода на предвижване, гарантирана от ЕС.

„Всеки може да работи, учи и живее където иска. Важното е младите хора да обичат родния си край, да получат качествено образование, да обиколят света и когато са готови- да се върнат и да работят на терен”, коментира още градоначалникът на Смолян и добави,че няма как младите хора да бъдат заградени с телени мрежи и да им се каже къде да живеят. 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини