В Смолян ще правят биотор от треви и клони, ще има и за гражданите

Oбщина Смолян първа в страната въвежда съдове за разделно събиране на биоразградими отпадъци от растителност. Това обяви кметът на общината Дора Янкова.

Контейнерите ще бъдат разположени до месец в различни части на града. Съдовете ще са зелени на цвят и достатъчно широки.

Нововъведението ще спре порочната практика през пролетно- есените сезони да се изхвърлят растителни отпадъци около кошовете в цялата общината.

Най-много от новите устройства ще има в отдалечените от центъра квартали „Каптажа”, „Станевска махала”, „Средок”, както и в крайните части на Устово и Райково.  Целта е да се обхванат районите с обработваеми земи в града, тъй като те формират най-много отпадъци от растения.

Съдовете ще се събират по график, като в тях гражданите ще могат да хвърлят клони, окосена трева, стебла и шума, които след това ще се изсипват в специална мелачна машина.

Получената маса ще се компостира в няколко ями, а биоторът ще се използва за наторяване на зелените площи и градинките в Смолян. По желание гражданите също ще могат да получат от биологичната тор.

 В следващите дни в три смолянски училища- VІІ СОУ, ІІ ОУ и ІV ОУ в града, както и училището в село Момчиловци ще има образователна акция за децата. В специален екоавтобус със зелен цвят,  на 3D екран ще се представят филми, а в учебните заведения ще се раздадат рекламни материали за разделно събиране на отпадъците.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини