Побъркаха ни! Направиха ни по-лоши от животните

Там е бил изоставен малкият Найден....

Една майка изостави новороденото си дете във  вход на блок, посред нощ, в свиреп студ. Случаят е изключение за Хасково, в хор ни увериха медици и социални работници.

И бомбите над Хирошима и Нагасаки бяха изключение, ама 50 години светът живееше с ужаса, че могат всеки момент да станат правило. Въпросът е колко майки трябва да изоставят рожбите си, за да признаем, че вече губим човешкото в себе си? По-лошо - не се равняваме и с животните. Дори уличните котки изоставят котенцата си след като проходят и си отворят очите. По тяхната възраст, това е доста повече отколкото едно 9-дневно човешко бебе.

Случаят е потресаващ, защото не става дума за малцинствата, където макар и неофициално има отдавнашна такава практика. Една българка обаче не е понесла срама и ужаса да връчи бебето си на Дома, макар може би се е надявала детето да попадне в крайна сметка там. Затова го е поставила пред апартаменти на пенсионери. На втория етаж, по-далеч от бездомните кучета. Не е искала да го убива. Дали е искала да убие себе си после, е друг въпрос.

Детето е износено нормално. Това става все по-важно в тия нездравословни времена. Облечено е било добре, повито е било добре. И е било гладно. Според медиците родено е около 3 кг, прието е 2.400. Не знам какво черно отчаяние трябва да те обземе като видиш, че детето ти умира от глад пред тебе. Дай боже да не научаваме. Една майка е научила.

Родила е в къщи. И това е важно. Защото раждането в болницата струва пари. Ако си пропуснал 3 здравни вноски по 16.50 на месец за последните три години, си изритан от здравеопазването, докато не платиш накуп. За човек, който няма 8 лв за сухо мляко, 49.50 са цяло богатство. Ако са само 49.50.

Не знам колко са разчетите за изхранването на една крава на ден по европейските изисквания. Може би по-малко от 50 лв, може би повече. Знам, че има програми и пари за субсидиране и подпомагане на животновъди и земеделци. Има програми и пари за строеж на магистрали, за обучение на администрация. Европа все още не е измислила програми за отглеждане на хора. Защото смята че това е първото, ама най-първото нещо, за което ще мисли всяко национално правителство. Европа дори може да преглътне, като при гърците, пропиляването на милиарди евро, щото разбира, че все пак са дадени за хора. Не знам дали може да проумее въобще, дали има мозъчни клетки, които да произведат такава мисъл, че правителството на една държава може да докара майките до алтернативата да изоставят децата си или да ги гледат как умират от глад.

Ужас! Не ставаме даже и за животни. Знаете ли какво ще направи една освирепяла от глада кучка? Аз знам, защото съм виждал. Хвърля се напред и разкъсва гърлото на всеки, разфасова го и с него храни малките си, без да се интересува дали ще оцелее. За нея няма живот ако кутретата и умират от глад.

Може би ще успеем да извървим еволюцията отново. И да стигнем поне кучетата.

Г.Христов

.....може би за да бъде спасен от гладна смърт
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини