В Смолян преглаждат за остеопороза срещу 5 лв.

Месецът за борба с остеопорозата ще бъде отбелязан в Смолян на 26 октомври 2011г.  (сряда). Събитието ще се проведе в сградата на РЗИ - Смолян на бул. „България” 26.

Посетителите ще имат възможност да измерят костната си плътност на преференциална цена от 5 лв, след предварително записване на телефон:  0889 53 11 34.

Кои са трите най-ефективни стъпки за предпазване от заболяването по

последния доклад на Международната фондация по остеопороза, ще бъде темата на лекцията, на която ще се представи докладът. Той е съставен специално за тазгодишното отбелязване на световния ден за борба с това заболяване, което бързо се  разпространява в световен мащаб и засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст.

Освен изложението на информационни материали, посетителите ще могат да си направят и тест за 1 минута, който ще може да определи личния им риск от болестта.

Остеопорозата е здравен проблем, който засяга милиони хора в целия свят и е причина за повечето костни фрактури. Всяка втора жена и един на всеки 8 мъже над 50 години има фрактура, която е следствие на остеопороза. 90% от счупванията на таза при възрастни жени са следствие също на това заболяване.

Освен наследствеността, други рискови фактории са начина на живот, диетите, някои болести и приеманите медикаменти, основно кортикостероиди, които водят до изтъняване на костите.


Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини